Wil je een spetterend dessert op tafel toveren met de kerst? Wat dacht je van een kleurrijke smul krans! Je vult ‘m zelf met jouw favoriete zoete lekkernijen en fruit èn je kunt ‘m van te voren maken zodat je tijd over hebt om je andere gerechten te bereiden. Ik vertel je stap voor stap hoe je ‘m maakt en wat je nodig hebt. Kerstdessert: Krans van fruit en zoete lekkernijen
Het leuke is dat je ‘m zelf maakt naar jouw wensen. Misschien gebruik je graag kerstkransjes, marshmallows of meringue. Een wil je aardbeien en ananas als fruit gebruiken. Als basis gebruik je gesmolten witte chocolade, een type cake en slagroom om alles vast te zetten en op te bouwen op een mooi bord of ronde houten plank. Ik maakte zelf een glutenvrije 3 ingrediënten brownie maar je kunt dit ook helemaal naar wens invullen. Bijvoorbeeld een lekkere citroencake of kruidkoek.
Wat heb je nodig voor de kerstkrans
Voor 6-8 personen

- 100 gram witte chocolade om te smelten
- 350 gram brownie of cake naar wens
- Macarons (bv uit de diepvriesafdeling van de supermarkt) of andere leuke kleine koekjes
- Fruit naar keuze, ik koos voor 2 verschillende stuks dragonfruit/pitaya, frambozen en blauwe bessen
- 50 gram witte chocolade en 50 gram pure chocolade
- 200-250 ml verse slagroom
Aan de slag




- Smelt de witte chocolade au-bain-marie.
- Klop de slagroom stijf en vul een spuitzak met de opgeklopte slagroom.
- Snijd de cake of brownie voor de helft in grote stukken en de andere helft in kleinere stukjes.
- Zet al je ingrediënten klaar rondom je bord of plank. Mocht je nodig zijn dan kun je bijvoorbeeld de fruit in de vorm van jouw wensen snijden of uitsteken (ik maakte bolletjes van de pitaya). De chocolade breek je in stukjes.
- Maak een ring van de gesmolten chocolade op het bord zo’n 5 cm van de rand en zo’n 3 cm breed.
- Vul de rand verdeeld op met de grote stukken cake/brownie en daarna de tussenruimtes met de kleinere stukjes. Je plakt ze dus vast op de witte chocolade.
- Plaats vervolgens overal toefjes van slagroom, dit dient ook weer als soort lijm en tevens vulmiddel.
- Steek de macarons hier en daar in de toefjes, vervolg met grotere stukken fruit en daarna de kleinere fruitsoorten.
- Steek de brokjes chocolade ertussen en maak het geheel af door de resterende witte gesmolten chocolade eroverheen te “drizzelen”.
- Plaats de krans op een koele plek (buiten of koelkast) en een half uur voordat je ‘m gaat serveren zet je ‘m op kamertemperatuur.
Tip: Ook leuk om een schaaltje met ijs in het midden te zetten en daar wat sterretjes in te steken, zo wordt het helemaal een grand dessert!
Op mijn TikTok laat ik je de DIY zien

Wat vind jij van deze krans en zal je het als kerstdessert maken? Fijne feestdagen! Liefs Heidi

Opzoek naar meer spetterende nagerechten? Bekijk zeker ’s mijn pagina vol met (feestelijke) recepten!