Iets wat eigenlijk niet uit mijn receptenlijstje mag ontbreken is een gerecht waar ik werkelijk verzot op ben… ik heb me er nooit aan gewaagd gek genoeg om zelf te maken maar het is een werkje maar niet een heel moeilijk werkje (terwijl ik dit wel had verwacht). Een resultaat wat loont kan ik je vertellen, wat hemel wat is en blijft dit toch lekker! Deze romige soep van langoustines en garnalen met een mooi flambeerwerkje wil je echt serveren met de kerst! Ik vertel je stap voor stap hoe je dit mooie Franse gerecht maakt. Recept: Bisque van langoustines en garnalen
Ik ben al jaren een soort van gefascineerd door Julia Child, dat begon eigenlijk al met de film Julie & Julia en daarna ben ik haar boeken gaan lezen en oude filmpjes van Julia Child zelf op YouTube gaan kijken. Haar bekende bisque ofwel schaaldierensoep was er 1 met kreeft, die ga ik zeker ook nog een keer maken echter wilde ik een recept wat net even toegankelijker (en sneller) was. Ik verving de verse gepelde tomaten door puree (de tube van Molisana is overigens erg handig, geen geklier met blikjes) en voegde wat groente toe.
Wat heb je nodig voor deze bisque
Het is een recept voor ongeveer 4-6 borden. Je kunt uiteraard ook kleinere porties serveren.
- 250 gram langoustines
- 250-300 gram garnalen
- 400 ml kreeftenfond
- 1 liter water
- 1 theelepel zeezout
- 20 ml cognac / 4 eetlepels (tipje, koop een klein goedkoop flesje die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken voor een cocktailsaus)
- 10 ml / 2 eetlepels droge witte wijn
- 200 ml room
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 wortelen
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 100 gram knolselderij
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel paprika poeder
- peper en zout






Aan de slag
- Pel de garnalen en zet de schalen/pantsers apart. Het vlees uit de garnalen bewaar je ook apart in de koeling.
- Snijd de wortelen, de knolselderij en de ui in blokjes. Hak de knoflook fijn.
- Pel de langoustines en zet net als de garnalen de pantsers en vlees apart. Het is even meer werk dan een garnaal, het makkelijkste is de kop af te breken. Vervolgens de staart uit te trekken en da het pantsertje te breken. Zo krijg je in zijn geheel het vlees eruit.
- Zet de cognac en de wijn aapart ik een glaasje of kommetje.
- Verhit een pan met het water, de fond en de schalen van de garnalen. Voeg hier een theelepel zout aan toe. Laat dit zachtjes koken.
- Verhit boter in een pan en bak hierin de groenten en de voeg de pantsers van de langoustines toe en bak voor vijf minuten op hoog vuur.
- Voeg dan een de eetlepel tomatenpuree toe en het paprikapoeder en roer goed door.
- Voeg de cognac en wijn toe en flambeer dit. Zorgt dat je afzuigkap uit staat, je vlammen kunnen hoog reiken dus blijf zelf zover als mogelijk van de pan vandaag. Je kunt makkelijk flamberen met een gasbrandertje of lucifer.
- Voeg dit vervolgens aan bouillon en voeg de laurierblaadjes toe en laat het een half uurtje zachtjes koken.
- Giet de soep of alle grove stukken van de soep in een blender/keukenmachine of pureer de soep mogelijk fijn met van een staafmixer. Zeef de soep vervolgens in een fijne zeef en druk zoveel vocht door de zeef met behulp van een lepel.
- Voeg de room toe en laat de soep nog vijf minuutjes zachtjes koken. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
- Leg ondertussen het langoustine vlees en de garnalen in elk bord en schenk de hete soep erover (dat zorgt voor het garen van het langoustine vlees en de garnalen).
Enjoy!!
Fijne feestdagen! Liefs Heidi

Ook lekker om als voor gerecht te serveren is deze coquille in romige brandysaus, bekijk hier mijn recept.