Zalmragout bladerdeeg hapjes, Vol-au-vent, Pasteitje, Koninginnepasteitje, Recept ragout, Recept pasteitje, Recepten met bladerdeeg, Kerstrecept, Voorgerecht, Bouche ala reine, Konininnehapje,
Feestdagen - Vis en schaaldieren - Voorgerechten

Zalmragout met bladerdeeg hapjes

Een recept als deze draagt vele namen, in Vlaanderen noemen ze het een Vol-au-vent, Bouchée a la Reine of Konininnehapje. In Nederland is het bekend onder de namen Pasteitje of Koninginnepasteitje. Een gerecht wat we eigenlijk allemaal wel kennen als een bakje van bladerdeeg gevuld met ragout. Ik wilde voor dit recept het bakje vervangen door bladerdeeg in kerstvormpjes en geen kip gebruiken maar zalm en wat garnalen. Een heerlijk voorgerecht of hapje voor de kerst! Zalmragout met bladerdeeg hapjes

Wat heb je nodig

  • 400 ml visfond
  • 400 ml water
  • 175-200 gram zalm
  • 100 gram grote garnalen of gamba’s
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gram champignons
  • 2x 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem (glutenvrije bloem gaat heel goed, ik gebruikte die van Schär hiervoor)
  • 2-3 theelepels zeezout
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels gedroogde dragon of dille
  • 1 tot een half vel bladerdeeg (of een pakje)
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel room (optioneel)
  • kerst koekjes uitstekers (ik nam een klokje en een candycane/zuurstokje)
Zalmragout bladerdeeg hapjes, Vol-au-vent, Pasteitje, Koninginnepasteitje, Recept ragout, Recept pasteitje, Recepten met bladerdeeg, Kerstrecept, Voorgerecht, Bouche ala reine, Konininnehapje,

Aan de slag

De ragout:

  1. Kook de fond, het water en de zalm. Voeg een theelepel zout hieraan toe. Kook het zacht voor zo’n 10-15 minuten, tot de zalm gegaard is.
  2. Pel (indien nodig) de garnalen en snijd ze in stukjes.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn en snijd de champignons in plakjes.
  4. Bak de uien, knoflook en champignons. Een tip die ik kan geven om de uien zacht te krijgen is de uien eerst met 50 ml water voor 10 minuten te koken op half hoog vuur met de deksel op de pan. Dan verwijder je de deksel, roer door tot het water zo goed als verdampt is en voeg dan de boter en de champignons en knoflook toe. Je hebt dan een licht gekarmeliseerde ui.
  5. Verwijder de zalm uit de fond.
  6. Smelt de andere helft van de boter en voeg al roerende de bloem toe, wanneer de roe begint te vormen voeg je langzaamaan de fond toe. Je begint nu een mooie ragout te krijgen.
  7. Snijd de zalm in blokjes.
  8. Voeg de zalm, garnalen, champignons, ui, knoflook toe en maak op smaak met zout, peper en de kruiden.
  9. Laat het zachtjes intrekken voor zo’n 10 minuten op laag vuur. Vind je de ragout te dik dan voeg je water toe, en andersom voeg je beetje bij beetje bloem toe.
  10. Het lekkerste is eigenlijk om het zeker halve dag tot dag van tevoren te maken zodat de smaken goed samenkomen.

De kerst bladerdeeg hapjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Rol je vel bladerdeeg uit en steek hier zoveel vormpjes uit als je wilt. Je gaat ze straks bij en in je ragout serveren. Leg ze op een bakplaat.
  3. Meng de eierdooier met de room en besmeer de vormpjes hiermee. Bestrooi met wat grof zeezout (je kunt ook kruiden gebruiken).
  4. Bak de bladerdeeg hapjes af in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen.

Neem een leuke kom, bord of glas, giet de warme ragout er in en garneer met de bladerdeeg hapjes. Eet smakelijk!

Fijne feestdagen! Liefs Heidi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *