Ik ben echt verzot op de smaak van gepofte knoflook. Zodra de teentjes zacht zijn kan ik ze letterlijk zo oppeuzelen! Nu is het een echte smaakmaker zonder het scherpe en het sterke van de knoflook en dus heel geschikt om te verwerken in diverse gerechten en sauzen of zelfs als dip! Ik vond het een goede basis voor een Italiaanse knoflooksoep, het origineel is ietwat anders, ik heb ‘m iets “slanker” gemaakt. Geen aardappel maar knolselderij en geen rauwe knoflook die je kookt maar dus de gepofte versie. Heerlijk romig en zeer smaakvol! In het recept gebruik je 2 volledige bollen maar je kunt er natuurlijk meteen meer knoflook bollen bereiden voor een andere gerecht! Bij deze mijn recept voor de Italiaanse gepofte knoflooksoep met knolselderij
Wat heb je nodig
Voor 4-6 porties
- 2 knoflookbollen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 400 gram knolselderij
- 100 gram mascarpone
- 1 eetlepel zeezout
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 liter water
Voor de garnering
- 3 sneetjes zuurdesem brood
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- 100 gram parmezaanse kaas, geraspt
- handjevol verse koriander (je kunt ook basilicum of peterselie gebruiken)

Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Snijd de bovenkantjes van de knoflookbollen er af en leg ze op een stuk aluminium folie, giet er wat olijfolie over en besprenkel met een beetje zeezout. Verpak de knoflook in de folie en leg ze op de baklaat of in een ovenschaal. Bak ze zo’n 30 minuten totdat de teentjes zacht zijn.
- Snijd de zuurdesem boterhammen in blokjes van 1 cm en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olie en wat zeezout. Bak ze voor zo’n 5 à 10 minuten mee in de oven tot je mooie goudbruine croutons hebt. Je kunt ook een airfryer gebruiken voor zowel de croutons als de gepofte knoflookbollen.
- Snijd de knolselderij in blokjes en snipper de ui fijn.
- Fruit de knolselderij en de ui in een ruime pan met olijfolie (let op, olijfolie mag niet gaan roken). en laat rustig garen voor een paar minuutjes. Giet dan het water erbij en breng aan de kook. Koud water of zelfs ijswater kan juist zorgen dat de smaken nog meer intenser worden.
- Voeg het zout en de tijm toe en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Knijp de knoflook uit en voeg toe aan de soep. Laat nog 5 minuten zachtjes koken.
- Haal de soep van het vuur en voeg de mascarpone toe, pureer dan met een staafmixer de soep glad.
- Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
- Dien de soep op en garneer met de verse koriander (of verse kruiden naar keuze), croutons en de parmezaanse kaas.
Buon appetito!
Houd jij ook van gepofte knoflook? Mocht je het gerecht ook maken, laat het me zeker weten! Je mag me altijd taggen via Instagram. Liefs Heidi

Ook lekker: deze romige tomatensoep die het ook altijd goed bij je gasten of de kids! Of wat dacht je van deze klassieker; champignon roomsoep!